Expertul Contabil

Conform Ordonanței nr. 65/1994, capitolul 1, articolul 2, alineatul 1, Expertul contabil este persoana care a dobândit aceasată calitate în condițiile prezentei ordonanțe și are competența profesională de a organiza și de a conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societăților comerciale, de a întocmi situațiile financiare și de a efectua expertize contabile.

Pentru ca o persoană să fie recunoscută ca și expert contabil, aceasta, pe lângă faptul că trebuie să aibă studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării, aceasta trebuie să participe la un examen de admitere. Pentru absolvirea acestui examen, se cere cel puțin nota 6 la fiecare disciplină studiată, iar în total, media acestor note trebuie sa fie cel puțin egală cu 7. Persoana respectivă va participa și la un stagiu al cărei durată poate fi între 1 sau 3 ani, după care va susține un examen bazat pe cunoștiințele dobândite în perioada respectivă. ( Ordonanța nr. 65/1994, Capitolul 1, articolul 3, alineatul 1)

Întrucât profesia de expert contabil necesită o cunoștiință amplă în domeniul economic, aceasta vine cu o serie de responsabilități și reguli. Încălcarea sau nerespectarea acestora poate avea un impact serios în activitatea firmei, precum și a reputației persoanei care a greșit.

Aceste sancțiuni sunt aplicate în raport cu gravitatea problemei și sunt enumerate astfel:

  1. Mustrare
  2. Avertisment scris
  3. Suspendarea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat pe o perioadă de timp de la 3 luni la un an
  4. Interzicerea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat

(Ordonanța 65/1994, Capitolul 2, Articolul 17, Alineatul 1)

 

Pentru mai multe informații despre profesia de expert contabil și de contabil autorizat, vă sugerăm să accesați site-ul oficial al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (Prescurtat CECCAR). www.ceccar.ro

logo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s